veranderen doe je aan de basis

Zo leuk kan participatie zijn!

Bureau Graswortel zorgt ervoor dat iedere bewoner mee kan praten over ieder onderwerp dat hem of haar aangaat. Soms vraagt dat creatieve, ludieke manieren om mensen die normaal niet deelnemen aan participatietrajecten toch aan tafel te krijgen.  In het afgelopen jaar hebben wij op deze manier twee serious games ontwikkeld voor twee totaal verschillende doelgroepen om op heel uiteenlopende manieren bruikbare input te verzamelen op verschillende onderwerpen. Maak kennis met onze serious games: het WMO Wiel en de Straatpuzzel.

 

Het WMO Wiel

Het WMO Wiel is ontwikkeld om op een heel speelse manier met bewoners en professionals achter de kern van hun persoonlijke ervaringen met de WMO te komen. De opzet van het spel daagt de deelnemers uit tot het samenvatten van hun eigen verhaal en tot het benoemen van prioriteiten. In deze opzet komen in korte tijd verschillende perspectieven over tafel: Dat van de professional die bewoners ondersteunt, de ambtenaar die bepaald beleid heeft ontwikkeld tot de client die gebruik maakt van bepaalde voorzieningen. Naast het inventariseren van ervaringsverhalen en het ophalen van input onder de deelnemers, ontstaat er ook een gesprek dat kan leiden tot een beter begrip tussen alle spelers binnen de WMO.

De Straatpuzzel

Met de Omgevingswet op komst wordt steeds vaker input van bewoners gevraagd over fysieke onderwerpen: Leefomgeving, wijkontwikkeling, woningbouw, verdichtingsopgaven etc… Tegelijkertijd voelen veel bewoners dit steeds meer als een ver-van-mijn-bed show. Er worden vaak technische termen gebruikt en men heeft al snel het gevoel letterlijk niet mee te kunnen praten. Voor diverse participatietrajecten ontwikkelde Bureau Graswortel in samenwerking met Beeld In Zicht de Straatpuzzel. De Straatpuzzel is een magnetische straatplattegrond waar bewoners zelf magneten bij kunnen plakken: Bewoners, straatmeubilair, fietsen, auto’s, honden, supermarkten etc…. De Straatpuzzel kan makkelijk worden aangepast op concrete en zeer gedetailleerde situaties: Wat zijn de zorgen rond de komst van een grote horecaonderneming in de wijk? Hoe denkt men over het vergroenen van een straat versus makkelijk kunnen parkeren? Waar moet men op letten bij het herinrichten van een schoolplein?

Naast het WMO Wiel en de Straatpuzzel kan Bureau Graswortel in samenwerking met grafische partner Beeld In Zicht voor ieder participatievraagstuk een speelde methodiek ontwikkelen. Benieuwd? Kom gerust en natuurlijk vrijblijvend langs of neem contact met ons op!

Straatpuzzel

Bureau Graswortel werd gevraagd om bewoners van Den Haag te vragen naar de mogelijke gevolgen van bouwkundig splitsen voor de leefbaarheid in hun buurt. Een mond vol en ook niet het meest sexy onderwerp om nu mee de boer op te gaan. De Straatpuzzel bood uitkomst: Bewoners konden zelf aan de slag met splitsen en plakten bewoners, etages en bijbehorende auto’s op de kaart. Op deze manier konden we het gesprek voeren over leefbaarheidszorgen met meer dan 80 bewoners in twee weken tijd.

Opdrachtgever Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling

‘Ik had een hele saaie bijeenkomst verwacht, maar ik vond het belangrijk om mijn verhaal te doen. Het was ineens gewoon een heel gezellige avond. Ik vond het hartstikke leuk.”

 

Mevr. Jadnansingh

Deelnemer aan het WMO Wiel

Bewoners en professionals hebben hun ervaringen gedeeld aan de hand van het WMO Wiel

bewoners hebben de Straatpuzzel gespeeld

spelleiders hebben de spelinstructie voor het WMO Wiel inmiddels gekregen