Afgelopen najaar heeft Bureau Graswortel in de stadsdelen Escamp en Laak een groot aantal initiatieven opgehaald en ondersteund in het kader van de subsidieregeling “Zorg voor je Buurt” van de Gemeente Den Haag. Deze subsidieregeling stelde een bedrag van maximaal 5000 euro beschikbaar voor bewoners die iets wilden en konden betekenen voor de kwetsbare bewoners in hun eigen buurt.

Wij hebben dat aangepakt op zijn Graswortels: Eigenwijs, snel en enthousiast. Zijn kwetsbare bewoners wel zo kwetsbaar? Wij hebben in beide stadsdelen vooral die groepen betrokken die het betrof: Ouderen, bewoners met een beperking en chronisch zieken. Meteen bleek al dat kwetsbaarheid niet direct betekent dat je niet vol kan zitten met enthousiasme en goede plannen! Wat zijn er geweldige ideeën voortgekomen uit onze rondgang door de wijken: Maaltijdprojecten, stampottenbezorgservice, buurttuinen en een klussendienst. En dat is nog maar het topje van de ijsberg!

Een 80-jarige bewoner die twee keer per week kookt voor 40 buurtbewoners, bewoners met een verstandelijke beperking die op hun activiteitencentrum weefworkshops verzorgen voor senioren uit de buurt en 15 senioren die met elkaar onder begeleiding van een bevlogen regisseur een heuse muziektheatervoorstelling in elkaar zetten.

Bureau Graswortel hielp de initiatiefnemers met het opzetten van een plan, een reële begroting en zorgde voor de subsidie. Op dit moment zijn we druk bezig met het voor velen vervelendste deel van het traject: De verantwoording. Maar ook dat gaat tot nu toe van een leien dakje. Ook al gaat het om schoendozen met bonnetjes of schitterende Excel-bestanden, we zorgen vol vertrouwen en geduld dat alles netjes wordt afgerond.

Op 2 maart jongstleden kwamen alle initiatiefnemers bijeen in het Laaktheater om elkaar en een aantal wijkpartners te ontmoeten en aan te steken met hun enthousiasme. Soms zelfs letterlijk: zo stond er midden in de foyer de Buurtbakfiets uit Laak en waren de zelf geweven tasjes te koop bij het kraampje van de initiatiefnemers van Mozaico. Alle aanwezigen waren erg onder de indruk van de creatieve, ontroerende en o zo nuttige projecten die zijn voortgekomen met het extra zetje van de subsidie. Met elkaar hebben we ook van gedachten gewisseld over hoe nu verder, verdienmodellen en Wethouder Baldewsingh stak de actievelingen nog een hart onder de riem: Het is zo belangrijk om dit enthousiasme vast te houden!

We sloten de avond af met een netwerkbuffet, verzorgd door de potige kerels van de Maaltijdservice in Escamp: Geen wonder dat deze vrijwilligersdienst zo goed loopt, de hele foyer zat te smullen van zelfgemaakte bami en lasagna.

Hieronder een impressie van een aantal dappere en creatieve initiatiefnemers en hun ideeën: